4 Şubat 2013 Pazartesi

TOEFL Reading (Okuma) Bölümü Taktikleri

Öncelikle belirtmek istiyorum ki TOEFL ile ilgili vereceğim pratik bilgileri Joseph Miranda'nın sitesindeki önerilerden ve youtube'ta paylaştığı videolardan özet çıkararak edindim. Eğer TOEFL'a girmeden önce çalışabileceğiniz süre uzunsa ve bir kaynak arayışındaysanız Joseph Miranda'nın eğitim setlerini öneriyorum. Eğer az zamanınız varsa paylaşacağım bilgilerin işinize yarayacağını düşünüyorum.

Genelde 4 tane okuma parçası oluyor ama bazen deney amaçlı ekstra bir okuma parçası da olabiliyormuş. Okuma bölümünde en sık karşılaşılan problem zamanın yetmemesidir. O zaman ilk önce zamanı nasıl iyi değerlendirebileceğimize bakalım. Her okuma parçasına 20 dakika ayırın ve aşağıdaki sürelere dikkat edin.

1 dk --- Paragrafların ilk cümlelerini oku.
6 dk 20 sn --- İlk 5 soruyu cevapla.
6 dk 20 sn --- İkinci 5 soruyu cevapla.
6 dk 20 sn --- Üçüncü 5 soruyu cevapla.

Okuma bölümünde yapılmaması gereken en önemli şey, paragrafları ya da okuma parçasının tamamını ilk anda okumaya veya anlamaya çalışmaktır. Asla ve asla her şeyi anlamanız gerektiğini düşünmeyin. Çünkü sorular genelde sıralı gelir ve sadece birkaç cümleye bakılarak çözülebilir. Paragrafların ilk cümlelerini okuduktan sonra zaten konu hakkında bir fikriniz olacaktır. Bu andan sonra hemen soruları okumaya başlamalısınız. Mesela ilk sorunun cevabı genelde ilk paragrafta hatta ilk cümlede saklıdır. Paragrafı anlamak için değil sorunun cevabını bulmak için uğraşırken zaten paragrafı da okumuş ve anlamış ve de üstüne üstlük zaman kazanmış olacaksınız.

Yukarıda yazdığım saniyelere harfi harfine uyamayabilirsiniz ama burada vurgulamak istediğim şey şu: herhangi bir soruda gereğinden fazla takılı kalırsanız, diğer soruların sürelerinden yemiş olursunuz ve bazı soruları hiç göremeden süreniz biter. Amacınız bütün sorulara cevap vermek olmalıdır. Bir soruyu cevaplayamadığınız an herhangi bir şıkkı işaretleyin ve kağıdınıza sorunun numarasını not alın. Bütün sorular bittiğinde zamanınız kalırsa ona döner bakarsınız tekrar. Sonuçta önemli olan bütün sorulara cevap verilmiş şekilde bu bölümü bitirmektir.

Zamanla ilgili taktiklerden sonra soru şekillerine bakalım. Okuma kısmına çalışırken size şöyle bir öneride bulunmak istiyorum: 5 farklı okuma parçasının sorularını çözeceğinize, bu sürede 1 okuma parçasını 5 kere analiz etmeniz daha yararlı olacaktır. Çünkü önemli olan soru tiplerini çözümlemek ve soruya ona göre yaklaşmaktır. Mesela birkaç tane soru tipinden bahsedeyim:
  •  word 
Ör: The word "consumed" in line 32 is closest in meaning to
  1. changed
  2. exposed
  3. destroyed
  4. covered
Yorum: Bu tarz sorular kelime dağarcığını ölçmek içindir ve her okuma parçası için en az bir tane sorulur. Bu sorularda eğer kelimenin anlamını biliyorsanız direk işaretlerseniz ancak bilmiyorsanız şöyle bir yol izleyerek doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Mesela kelimenin geçtiği cümleyi (veya çevre cümleleri) okuyup kelimenin negatif anlamlı mı yoksa pozitif anlamlı mı olması gerektiğine karar verirsiniz önce. Sonra cevap şıklarından düşündüğünüz duruma uymayanları elersiniz. Mesela, örnek olarak yazdığım sorunun cevap şıklarından biri olan 'destroyed' kelimesi olumsuz anlamlı iken 'covered' kelimesi olumlu anlamlıdır. Bu yöntem her zaman işe yaramayabilir ama sonuç olarak, bu şekilde farklı zıtlıklar düşünerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

  •  paraphrase 
Ör: Which of the sentences below best expresses the essential information in the following sentence?

"Earth is a target in a cosmic shooting gallery, subject to random violent events that were unsuspected a few decades ago."

Incorrect choices change the meaning in important ways or leave out essential information.
  1. Until recently, nobody realized that Earth is exposed to unpredictable violent impacts from space.
  2. In the last few decades, the risk of a random violent impact from space has increased.
  3. Since most violent events on Earth occur randomly, nobody can predict when or where they will happen.
  4. A few decades ago, Earth became the target of random violent events originating in outer space.
Yorum: Bu tarz sorularda genellikle verilen cümledeki 'sebep' ve 'sonucu' ayırt etmek gerekir. Çünkü doğru cevap şıkkı aynı sebep sonuç ilişkisini taşımak zorundadır. Örnek olarak yazdığım soruda bu ilişki 'subject to' kelimesi ile anlatılmış.
'subject to' reason, result.
Bundan farklı olarak 'since' ve 'to' kelimeleri ile anlatılan sebep ve sonuç ilişkileri şu şekilde anlaşılabilir.
'since' reason, result.
'to' result, reason.

  •  plug-in 
Ör:  Look at the four letters (A, B, C, and D) that indicate where the following sentence could be added to the passage in paragraph 6.

"This is the criterion emphasized by Darwin’s theory of evolution by natural selection."

Where would the sentence best fit?

Impacts by meteorites represent one mechanism that could cause global catastrophes and seriously influence the evolution of life all over the planet. (A) According to some estimates, the majority of all extinctions of species may be due to such impacts. (B) Such a perspective fundamentally changes our view of biological evolution. (C) The standard criterion for the survival of a species is its success in competing with other species and adapting to slowly changing environments. (D) Yet an equally important criterion is the ability of a species to survive random global ecological catastrophes due to impacts.
  1. Option A
  2. Option B
  3. Option C
  4. Option D
Yorum: Bu tarz sorularda anahtar sözcükleri (keywords) eşleştirmek gerekir. Yani sorudaki anahtar sözcükler veya anlamdaşları ile paragraftaki sözcükleri eşleştirdiğinizde cümlenin konulması gereken yer otomatik olarak çıkacaktır. Örnek olarak yazdığım soruda 'criterion' ve 'natural selection' anahtar kelimelerdir. Paragrafta da bu anahtar kelimelere karşılık gelen yerler 'The standard criterion' ve 'success in competing with other species' tir. Bu durumda cümleyi ya (C) noktasına ya da (D) noktasına koymalıyız. Hangisine olduğunu da şöyle anlayabiliriz: cümle 'This is the criterion' şeklinde başladığı için bundan önce 'criterion' anlatılmış olmalı şeklinde düşünerek (D) noktasına koyarız.
Yerleştirdikten sonra önündeki cümleden başlayarak 3 cümleyi kesinlikle okuyun. Anlamsal olarak saçma bir yer görürseniz cümlenin yerini değiştirirsiniz.

  •  detail 
Ör: According to paragraph 3, how did scientists determine that a large meteorite had impacted Earth?
  1. They discovered a large crater in the Yucatán region of Mexico.
  2. They found a unique layer of sediment worldwide.
  3. They were alerted by archaeologists who had been excavating in the Yucatán region.
  4. They located a meteorite with a mass of over a trillion tons.
Yorum: Bu tarz sorularda soruyu okuduktan sonra cevap şıklarına bakmadan kendi kendinize bir cevap verin. Çünkü cevap şıklarına direk bakarsanız şıklardaki kelime oyunları aklınızı karıştırır ve hem zamanınızı çalar hem de yanlışa yönlendirir.

  •  purpose 
Ör: In paragraph 2, why does the author include the information that dinosaurs had flourished for tens of millions of years and then suddenly disappeared?
  1. To support the claim that the mass extinction at the end of the Cretaceous is the best-documented of the dozen or so mass extinctions in the geological record
  2. To explain why as many as half of the species on Earth at the time are believed to have become extinct at the end of the Cretaceous
  3. To explain why paleontologists have always been intrigued by the mass extinction at the end of the Cretaceous
  4. To provide evidence that an impact can be large enough to disturb the environment of the entire planet and cause an ecological disaster
Yorum: Bu tarz sorularda da 'however', 'in anyway', 'in contrast' gibi bağlaç sözcüklerine dikkat etmelisiniz. Bu sözcüklerin kullanıldığı yerler, amacı bulmanızda yardımcı olacaktır.

Başka soru tiplerini de keşfetmenizi öneririm.

Benim TOEFL'a girmeme iki hafta vardı ve bu taktikleri kullanarak çalışıp sınavda da aynen uyguladım ve okuma kısmında 30 üzerinden 28 aldım. Umarım sizin de işinize yarar.

Yüksek not almanız dileklerimle. :)

6 yorum:

  1. paylaşım için sağolun

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler yardımın için.. :-)

    YanıtlaSil
  3. iyi bir yazı, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir yazı. Kaynak vermen hoş bir davranış. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. TESEKURLER SAGOLUN

    YanıtlaSil
  6. gerçekten faydalı bilgiler yazmışsınız. Teşekkür ediyorum. Listening kısmı ile ilgili deneyimlerinizi ve önerilerinizi öğrenmek isterim. Saygılar.

    YanıtlaSil